fbpx
 

Hoe moet je een matras reinigen? En hoe vaak je matras reinigen?

Hoe moet je een matras reinigen? En hoe vaak je matras reinigen?

hoe vaak matras reinigen

Iedereen heeft voldoende rust nodig en dus ook genoeg uren slaap per nacht. Een schone en hygiënische slaapkamer is daarbij van groot belang, want een lekker fris bed draagt natuurlijk enorm bij aan de kwaliteit van je nachtrust.

Een van de belangrijkste zaken in je slaapkamer is de matras op je bed. Wil je jouw matras reinigen en in goede conditie houden? Lees dan verder hoe je jouw matras kan reinigen om de levensduur van je matras en het aanwezige bedtextiel aanzienlijk kan verlengen.

Matras reinigen begint bij je dekbed verluchten

Alle onderdelen van je bed komen in aanraking met je lichaam: van je matras tot aan het beddengoed en de kussens. Omdat je elke nacht altijd een beetje transpireert, is het zaak om direct na het opstaan je bed te voorzien van de nodige frisse lucht. Vocht en warmte zijn namelijk een uitstekende basis voor bacteriën en huisstofmijt; iets dat je beter voorkomt.

Wat je in ieder geval dagelijks kunt doen, is je dekbed direct na het opstaan een beetje los te schudden en opgevouwen op je bed te leggen. Zo kunnen het dekbed en de matras goed uitdrogen. Veel mensen houden van een fraai opgemaakt bed, maar door in ieder geval enkele uurtjes je bed te laten luchten zorg je ervoor dat het textiel en de matras veel langer meegaan.

Indien je een donzen dekbed hebt, dan kan dit op termijn vocht en huisstofmijt aantrekken. Op warme dagen kan je je dekbed buiten hangen, zorg er dan wel voor dat dit in de schaduw mogelijk is zodat de veertjes niet broos worden. Katoenen dekbedden mogen wel in de zon worden verlucht. Door dit minimaal één keer per week te doen, zorg je ervoor dat het dekbed goed uit kan drogen en bacteriën en huisstofmijt geen schade aan kunnen richten.

Was je beddengoed regelmatig

Een matras kan natuurlijk niet in de wasmachine, maar door je beddengoed schoon en fris te houden zorg je ervoor dat je matras ook langer mooi blijft. Was beddengoed bij voorkeur op 60°C, omdat bacteriën, schimmels en huisstofmijt dan niet kunnen overleven. Heb je een gestoffeerde boxspring waarvan je de matrastijk kunt afritsen? Was deze dan ook eenmaal per maand mee.

Matrassen moeten worden omgekeerd: feit of fabel?

Nu je op de hoogte bent van alle manieren om het textiel van je bed in een goede conditie te houden, komen we natuurlijk bij de vraag terecht die iedereen zich stelt: moeten matrassen nu wel of niet worden omgekeerd? Dat zou onder meer zorgen voor een langere veerkracht en ook schonere matrassen.

De waarheid is echter dat de meeste moderne matrassen niet moeten omgekeerd worden. Veel matrassen zijn vervaardigd van speciale stoffen die ontzettend goed vocht kunnen absorberen en neutraliseren, waardoor een matras niet snel meer verzadigd kan raken met vocht en bacteriën.

 

Hoe reinig je jouw matras best?

Een matras kan je niet zomaar in de was gooien zoals je beddengoed. Wat je wel kunt doen, is een dieptereiniging doen van je matras. Dan kan bijvoorbeeld met behulp van het systeem van Sirena. Een grondige dieptereiniging tot 18 centimeter is het beste om alle resten van zweet, bacteriën, huisstofmijt, huisdierenharen en ander vuil uit je matras te reinigen. Op deze manier kan je jouw matras in topconditie houden.

  • Een goede matras gaat zeker zo’n 30% van je leven mee, dus het is verstandig om regelmatig een matrasreiniging te doen.
  • Een gemiddeld gezin kan zo in een periode van 20 à 25 jaar de aankoop van één of twee matrassen besparen.

Hoe vaak een matras reinigen?

Er zijn mensen die iedere week hun matras stofzuigen. Dat is een goede gewoonte, maar op zich volstaat het om je matras te reinigen iedere keer wanneer je jouw beddengoed in de was steekt. Het is dus wel aan te raden dat je om de paar weken een reinigingsbeurt geeft om je matras een lang leven te bezorgen.

Wil je graag zelf zien wat de Sirena uit jouw matras kan halen? Wij komen het graag bij je thuis testen! Maak gerust een afspraak.

Graag een gratis test bij je thuis?

Wij komen graag de Sirena in jouw huishouden testen. Geen aankoopverplichting.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.