fbpx
 

Stof afdoen? Tips voor efficiënte wekelijkse schoonmaak

Stof afdoen? Tips voor efficiënte wekelijkse schoonmaak

stof afdoen

Eén van de meest tijdrovende huishoudelijke klusjes is en blijft stof afdoen. Niet alleen omdat een gemiddelde woning al snel stof vergaart, maar ook omdat het vaak lastig blijkt om daadwerkelijk al het stof weg te nemen. Vaak ben je uren bezig, om er vervolgens achter te komen dat een gedeelte van het stof zichzelf alweer terug verspreid heeft.

Daarna duurt het slechts een paar dagen, voordat er weer een nieuwe laag stof op je ligt te wachten. 

Dat moet anders kunnen! Daarom geven wij je in dit artikel wat handige tips en trucs, waarmee je efficiënter kunt afstoffen en jehuis ook vele malen langer schoon houdt na het stof afdoen. Zodat je ook minder last zult ervaren van eventuele allergieën en niesbuien. 

Tip 1: Gebruik een stofzuiger in plaats van een stoffer bij het stof afdoen

Veel mensen gebruiken een speciale stoffer of plumeau om oppervlakken af te nemen. Dit lijkt op het eerste gezicht een handige manier om af te stoffen, maar niets is minder waar. Het enige wat je namelijk doet met een plumeau is het stof verplaatsen. Het lijkt ogenschijnlijk verminderd, maar het stof zit dan opgehoopt in kieren en gaatjes

Je kunt beter een speciaal opzetstuk voor je stofzuiger gebruiken, waarmee je stof ook op moeilijker bereikbare plekken weghaalt. Deze onderdelen zijn ook goed geschikt voor textiel en meubilair zoals banken en fauteuils. Je kunt ook een speciale microvezel doek gebruiken voor breekbare objecten, omdat deze doekjes het stof wél vasthouden.

Ook het type stofzuiger dat je gebruikt, heeft impact op de hoeveelheid stof die je kan verwijderen:

  • Een stofzuiger met zak houdt wat stof vast en heeft doorgaans een redelijke zuigkracht, maar er wordt ook fijn stof achteraan het toestel uitgeblazen
  • Zakloze stofzuigers gebruiken een opvangbak en een filter. Deze laten relatief veel stof door en kunnen vaak ook snel aan zuigkracht inboeten.
  • Een stofzuiger met waterfilter zoals de Sirena is de meest efficiënte oplossing: Al het stof wordt bij het opzuigen in een waterbak opgevangen, waardoor het niet achteraan het toestel wordt uitgeblazen. Bovendien heb je geen verlies aan zuigkracht door onderdelen die verstopt raken van het stof.

Tip 2: Leeg de stofzuiger voor je aan de schoonmaak begint

Als we het toch al over stofzuigers hebben: neem geen risico en gooi de zak direct weg of leeg het reservoir van je stofzuiger altijd voordat je aan de schoonmaakbeurt begint. Vooral zakloze stofzuigers die met een stoffilter werken zijn erg moeilijk om leeg te maken, omdat het stof alle kanten op gaat. Indien je al hebt schoongemaakt, dan wordt een gedeelte alweer vies.

Leeg ook regelmatig je stofzuiger, want bij een volle zak of reservoir worden minuscule stofdeeltjes weer de lucht in geblazen, tenzij je met een waterfilter werkt. Die blaast alleen zuiver water uit achteraan.

Tip 3: Maak stofdoekjes en dusters licht vochtig

Een andere tip betreft de doekjes waarmee je schoonmaakt. Indien je een microvezel doekje gebruikt of een zeempje voor stof afoen, maak deze dan voor de poetsbeurt een beetje vochtig. Dit maakt het vele malen gemakkelijker, om het stof af te nemen. Dit blijft namelijk aan het doekje plakken, zodat je telkens het doekje een beetje af kunt spoelen en weer verder kunt schoonmaken. 

Ook speciale reinigingssprays kan je van te voren op doekjes en sponsjes aanbrengen. Indien je dit namelijk direct op oppervlakken en meubels spuit, dan creëert u een wasachtig laagje dat nadien juist meer stof aantrekt. Let er ook op dat je niet teveel schoonmaakmiddelen gebruikt, want hierdoor kan de kwaliteit van uw meubilair afnemen.

Tip 4: Zet altijd de ventilatie in huis aan

Een laatste maar zeer belangrijke tip: zet je ventilatie hoger wanneer je afstoft, of zet zeker een paar ramen of deuren open. Door de bewegingen die je maakt zal het stof vrijelijk in de lucht circuleren en dit kan zeer vervelend zijn indien je allergisch bent voor bijvoorbeeld huisstofmijt of huisdierenharen

 

Heb je na het lezen van deze tips juist minder zin om schoon te maken door alle extra taken die erbij komen kijken? Overweeg dan eens te kijken naar de Sirena stofzuiger. Onze unieke oplossing werkt namelijk met een waterfiltersysteem, dat meteen de lucht zuivert. Zo wordt schoonmaken een klein kunstje waar je zo klaar mee bent!

Wil je meer weten of deze stofzuiger eens een keer in werking zien bij je thuis? Neem dan gerust contact met ons op voor een afspraak.

 

 

Graag een gratis test bij je thuis?

Wij komen graag de Sirena in jouw huishouden testen. Geen aankoopverplichting.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.